Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-08@03:40:48 GMT

جای خالی کارخانه آی تی آی در سال تولید دانش بنیان

تاریخ انتشار: ۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۸۷۳۶۶۳

جای خالی کارخانه آی تی آی در سال تولید دانش بنیان

به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، همزمان با روند رو به رشد هوشمند شدن انجام امور، نیاز به انواع کارت‌های مغناطیسی رو به افزایش نهاده است.

این کارت‌ها، از ورقه های pvc که یک محصول پتروشیمی است، ساخته می شود و بیشتر جزء اقلام وارداتی است که به طور عمده از کشور چین خریداری می گردد. 

علیرغم واردات انواع کارت های هوشمند به صورت خام و با تنوع بالا، تاکنون آمار دقیقی از میزان واردات آن و نیاز سالانه کشور به این کارت‌ها، ثبت نشده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دومینوی کمیاب شدن کارت‌های هوشمند

در حال حاضر آنچه رخ می دهد، کمیاب و گاه نایاب شدن برخی از کارت‌ها و معطلی و سرگردانی مردم است.

اسفند ماه سال گذشته،  رئیس سازمان ثبت احوال اعلام کرد بالغ بر 10 میلیون نفر منتظر دریافت کارت ملی هوشمند هستند و وعده داد در سال جدید، این موضوع حل شود.

صدور مجدد کارت‌های سوخت نیز پس از احیاء، با مشکل روبرو بود، در همین رابطه روزنامه شهروند در پاییز سال 98 نوشت: یکی از مسئولان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی درباره تعویق صدور کارت سوخت می‌گوید: «یکی از دلایل مهمی که تاکنون احیای کارت سوخت را به تأخیر انداخته، مشکلات موجود در صدور کارت سوخت جدید در کشور است. کارت‌های هوشمند طی سال‌های اخیر ازجمله محصولات وارداتی بود و از سال گذشته وارد کردن آن به دلیل شرایط تحریمی، ممکن نبوده است. از طرف دیگر ما در داخل کشور حتی دستگاه‌های تولید این کارت‌ها را نداشته‌ایم و با این‌که قرار بود تجهیزات فراهم شود، هنوز این اتفاق رخ نداده است.»

این مسئله البته با توان داخل کم کم مرتفع شد و اکنون به گفته ویس کرمی، مدیرعامل پخش فراورده‌های نفتی 500 هزار نفر از بهمن سال گذشته تاکنون منتظر دریافت کارت سوخت هستند.

 

کارت خودرو نیز از این مسئله مستثنی نیست و بسیاری از خودروهای صفر کیلومتر تولید داخل اواخر دهه 90، در مقطعی با مشکل دریافت کارت خودرو روبرو  شوند.

حتی کارت‌های بلیط شهروندی نیز گاه نایاب شده و در  دسترس مردم قرار ندارد، بررسی میدانی خبرنگار فارس نشان می دهد در شهر شیراز اواخر پاییز و اوایل زمستان سال گذشته، تقریبا 2 ماه هیچ کارت بلیطی وجود نداشت و اکنون نیز به شکل قطره ای و اندک توزیع می شود.

بررسی علل همه این چالش ها به یک نقطه منتهی می‌شود، موضوع تحریم و ممانعت از ورود این کالا ها به کشور. مسئله ای که اگر از توان داخلی کمک گرفته شود نه تنها به راحتی قابل حل خواهد بود که حتی می تواند ایران را جزء صادرکنندگان این محصول نیز قرار دهد.

تعطیلی بنگاه‌های تولیدی محصولات فناوری اطلاعات

مرکز پژوهش های مجلس در یک گزارشی تحقیقی میزان واردات کارت‌های هوشمند را در سالهای 90 و 91، 9 میلیون دلار اعلام کرد که در سال 92 به 15 میلیون دلار افزایش یافت و در سال 93 مجدد کاهش یافته و به 3 میلیون دلار رسیده است.  

این گزارش به این نکته نیز اشاره می‌کند که در کشور ما طی سال‌های گذشته بنگاه های تولیدی فراوانی برای تولید محصولات فناوری اطلاعات تأسیس شدند اما از یک سو تغییرات فناوری و از سوی دیگر بی‌میلی دستگاه‌های دولتی، عمومی غیردولتی، شرکت‌های خصوصی و مردم به خرید تولیدات داخلی باعث شد تا بیشتر بنگاه های تولیدی تجهیزات بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات به حالت نیمه تعطیل درآیند.

واردات اقلام فناوری اطلاعات و ارتباطات مهم‌ترین عامل تأثیرگذار بر فعالیتهای تولیدی این بخش از تولید است.

ترجیح محصولات خارجی بر تولیدات مخابرات راه دور ایران

از جمله کارخانه هایی که در 20 سال اخیر، همزمان با رشد واردات فناوری اطلاعات، با بدهی فراوان از تولید خارج شد،  کارخانه مخابرات راه دور ایران (آی تی آی) است.

این کارخانه با مشارکت شرکت nec ژاپن در سال 52 تأسیس شد. محصولات این کارخانه شامل تولید تجهیزات مخابراتی می شد که به صورت پروژه ای انجام میشد.

تقریبا 80 درصد آنتن، رادیو و سایر  تجهیزات مخابراتی کشور به ویژه در ایجاد ارتباط میان شهری، توسط این کارخانه تامین شد.

از آنجایی که این شرکت پروژه بگیر بود و شرکت تجاری شرکت nec محسوب میشد، طرح های فرامنطقه ای در چندین کشور از جمله  ترکیه و ژاپن را بر عهده گرفته و با موفقیت به پایان رساند.

 

کارخانه مخابرات راه دور ایران تا سال 82 زیر نظر دولت اداره و محصولات آن به سفارش شرکت مخابرات ایران تولید میشد.

پس از آغاز خصوصی سازی شرکت های دولتی، کارخانه آی تی آی یکی از نخستین شرکت های دولتی بود که در چرخه خصوصی قرار گرفت و واگذار شد.

با پایان مالکیت دولت بر کارخانه، شرکت مخابرات دیگر برای تهیه نیازهای خود به سراغ آی تی آی نیامد و ترجیح داد نیازهای مخابراتی کشور را از طریق واردات برطرف کند.

بی‌پناه در مواجهه با سونامی واردات

سیل محصولات مخابراتی از چین و چند کشور دیگر به کشور سرازیر شد و کارخانه آی تی آی که پروژه بگیر بود، تنها مشتری داخلی خود را از دست داد و بدون هیچ گونه حمایتی در برابر سونامی واردات بی پناه ماند.

از سوی دیگر مالکان کارخانه نیز که برنامه و طرحی برای این روزها نداشتند، اقدام به تعدیل و کاهش نیروها کردند و سرانجام کارخانه را با بدهی فراوان به تعطیلی کشاندند.

طراحی و تولید کارت‌های سوخت

آخرین پروژه ای که این شرکت بر عهد گرفت تولید کارت‌های سوخت بود. شرکت آی تی آی پس از برنده شدن مناقصه پروژه کارت سوخت شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران، علیرغم مشکلات فراوانی که با آن دست به گریبان بود توانست با موفقیت این طرح را از صفر تا صد انجام داده و به نتیجه برساند.

یکی از کارگران بازنشسته کارخانه در این زمینه می گوید: کارخانه آی تی آی، پایه اش بر اساس تجهیزات مخابرات راه دور بنا شده بود و انواع فیبر نوری، رادیو، سوئیچ در کارخانه تولید می‌شد و چون مخابرات هم سهامدار کارخانه بود، از سوی مخابرات خریداری شده و در سراسر کشور توزیع می شد.

هاشم شمشیری افزود: شاید بیش از 70 درصد تجهیزات مخابرات کشور در کارخانه آی تی آی تولید شده است.

وی گفت: در کنار این، جدا از بحث مخابراتی، آخرین پروژه ای که کارخانه ما انجام داد، کارت هوشمند سوخت بوده که در واقع یک پروژه متعلق به وزارت نفت بود. 

این کارگر بازنشسته خاطرنشان کرد: طبق قراردادی که بسته شده بود، همه مسائل کارت سوخت از طراحی تا نصب و راه اندازی بر عهده ما بود و ما توانستیم سه ماه زودتر از فرجه تعیین شده، کارت‌ها را تحویل بدهیم که همین سه ماه صرفه جویی زمانی آورده بسیاری برای مناقصه گزار داشت.

شمشیری توضیح داد:  تجهیزات سخت افزاری کارت هوشمند سوخت، وارد می‌شد اما قطعاتی که به ما می رسید، کلا اینجا برنامه ریزی می‌شد. در واقع همه کارهای شارژی، برقی و مکانیکی کارت‌ها و دستگاهی که کارتها را میخواند در آی تی آی انجام می‌شد.

پروژه کارت سوخت در سطح جهانی کم‌نظیر بود

کارگر سابق کارخانه آی تی آی توضیح داد: ما خیلی منظم گروه بندی کردیم و در سراسر کشور، گروه هایی از کارخانه در پمپ بنزین ها مستقر شدند، بی وقفه کار کردند و در پمپ بنزین های سراسر کشور دستگاه های مخصوص کارت سوخت را نصب کردیم.

وی تاکید کرد: پروژه کارت هوشمند سوخت به این وسعت در سطح جهان بی نظیر بود، در سایر موارد در یک وسعت بسیار محدودتر انجام شده بود و ما در این پروژه، کل کشور را پوشش داده بودیم.

شمشیری گفت: اما از این پروژه ریالی به کارگران نرسید و منجر به اعتراضات کارگری شد.

شرکتی که واحد تحقیق و توسعه ندارد محکوم به شکست است

مهدی نصیری، دکترای هوش مصنوعی و عضو شورای شهر شیراز، در خصوص وضعیت کارخانه آی تی آی به خبرنگار فارس گفت: آی تی آی زمانی شروع به تولید کارت‌هایی کرد که ما نمونه آن را پیش از این در کشور نداشتیم و تولید کارت سوخت ها از اینجا آغاز شد اما شرکتی که واحد تحقیق و توسعه نداشته باشد، به ویژه در حوزه تکنولوژی‌های جدید و فناوری اطلاعات، محکوم به شکست است. 

نصیری تصریح کرد: چون وقتی شما کارت تولید می کنید، این کارت به روز خواهد شد، تکنولوژی‌های جدید می آید و باید یک واحد تحقیق و توسعه به معنای واقعی داشته باشید که نسل‌های جدید را بررسی و مطالعه کنند، تا بتوانند مدل جدیدی از کارت‌ها را ارائه دهند.

وی افزود: نمونه های خارجی هم وجود دارد، مثلا یاهو از وقتی که واحد تحقیق و توسعه‌اش را تعطیل کرد، ارزشش به یک دهم تنزل پیدا کرد.

نصیری تاکید کرد: آی تی آی، زمانی تکنولوژی و خط تولید خوبی  داشتند اما روی ارتقای آن برنامه ریزی نداشتند و نتوانستند مشتریانشان را حفظ کنند.

وی ادامه داد: الان ما در کشور کارت‌هایی داریم که به طور عمده، چیپست آنها وارداتی است. اما کارت‌های خیلی خوبی محسوب می شوند و در کشور در حال تولید هستند. این شرکت‌ها، زمانی که آی تی آی کارت‌های سوخت را می زد، اصلا وجود نداشتند.

نصیری گفت: الان اپراتورها در حال رفتن به سمت کارت‌هایی هستند که از سیم کارت برای پرداخت‌های بانکی نیز استفاده شود.

این متخصص آی تی تاکید کرد: اگر آی تی آی واحد تحقیق و توسعه داشت می توانست به سمت این موضوع حرکت کند و اپراتورهای مخابراتی مشتری آن شوند.

بازگشت آی تی آی به تولید یک ضرورت ملی است 

در سالی که به نام تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین نامگذاری شده، جای خالی کارخانه آی تی آی که بنیان آن بر تولید محصولات فناوری اطلاعات نهاده شده، بیشتر جلب توجه می کند.

آی تی آی با پرسنل کارآزموده خود هر بار مسئولیتی بر عهده گرفته، علیرغم مشکلات با موفقیت آن را به اتمام رسانده است و با قدمت و توانی که از خود نشان داده در صورت به روز شدن خط تولید و مورد حمایت دولت قرار گرفتن همچنین با تعیین تکلیف سهامداران و مالکین فعلی این کارخانه، می تواند بخش زیادی از نیازهای کشور به محصولات فناوری اطلاعات را پوشش دهد.

صنعت مخابرات ایران که با وجود کارخانه آی تی آی خودکفا بود اکنون یکی از صنایع وابسته ما به واردات محسوب می‌شود و سالانه بخش زیادی از منابع ارزی کشور صرف واردات رادیوهای مخابراتی، سوئیچ و... می‌شود در حالی که 20 سال پیش، همه این تجهیزات توسط شرکت مخابرات راه دور ایران تولید می‌شد.

اکنون بازگشت آی تی آی به تولید یک نیاز و ضرورت ملی است و نمودی از تحقق شعار سال خواهد بود.

گزارش از: سیده فاطمه حبیبی

انتهای پیام/س

منبع: فارس

کلیدواژه: تولید مخابرات راه دور ایران آی تی آی فناوری اطلاعات کارت سوخت تجهیزات مخابراتی کارت هوشمند سونامی واردات محصولات فناوری اطلاعات مخابرات راه دور ایران واحد تحقیق و توسعه تجهیزات مخابرات کارخانه آی تی آی کارت های هوشمند کارت های سوخت تولید کارت سال گذشته کارت سوخت کارت ها شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۷۳۶۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رتبه چهارم ایران در تولید علم دنیا در حوزه گیاهان دارویی


به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، محمدرضا شمس اردکانی خاطرنشان کرد: ما از نظر علمی و عملی جایگاه خوب و رتبه ممتاز و بین المللی قابل قبولی در حوزه گیاهان دارویی کسب کرده ایم.

وی با بیان اینکه سابقه استفاده از گیاهان دارویی و طب سنتی در این حوزه چند هزار ساله است، افزود: پس از تشکیل دانشکده‌های طب سنتی در سال ۱۳۸۶ با توفیق بسیار خوب و شتاب مناسبی در حوزه تولید علم در دنیا خودمان را نشان دادیم و از دو سال پیش (۲۰۲۲) تاکنون توانستیم رتبه چهارم دنیا را کسب کنیم که این موفقیت بسیار ویژه‌ای است.

شمس اردکانی تصریح کرد: ستاد اقتصاد دانش بنیان گیاهان دارویی و طب سنتی در حوزه معاونت علمی ریاست جمهوری تلاش و عزم جدی دارد که در نقشه ایران قوی بتواند موضوع و سر فصل بسیار مهمی در حوزه طب سنتی و گیاهان دارویی داشته باشد.

دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان گیاهان دارویی در ادامه بیان کرد: در این زمینه ما شرکت‌های دانش بنیان خوبی داریم که در حوزه تولید و فرآوری و استخراج فعالیت می‌کنند و ستاد نیز از آنها حمایت خواهد کرد.

به گفته او، مردم در ایران از نظر فرهنگی، تمدنی و سابقه، دید خوبی نسبت به عطاری‌ها دارند و عطاری‌ها توانسته اند در بیشتر موارد اعتماد و رضایت مردم را جلب کنند.

وی مطرح کرد: شرکت‌های دانش‌‎بنیان به خوبی در حوزه‌های مختلف تلاش کرده اند و ما باید در حال حاضر با دست به دست هم دادن و ظرفیت‌های افزوده کار را پیش ببریم. در سال‌های اخیر بازگشت به طبیعت در همه حوزه‌ها پر رنگ شده است و امیدواریم با تلاش خودمان و به کارگیری همه ظرفیت‌ها در این زمینه موفق‌تر از پیش عمل کنیم.

شمس اردکانی، طب سنتی ایرانی را سلامت محور دانست و افزود: بسیاری از آموزه‌های طب سنتی ایران مبتنی بر اصلاح سبک زندگی است و با توجه به ریشه دار بودن این آموزه‌ها در فرهنگ مردم، قابلیت پذیرش خوبی دارد و دسترسی به خدمات آن نیز برای مردم آسان است.

وی ادامه داد: ارتقای سلامت و کاهش بیماری‌ها مستلزم افزایش سطح سواد سلامت مردم و تغییر رفتار آنهاست. امروزه به دلیل تغییر سبک زندگی، نوع غذا‌ها و کم تحرکی باوجود کنترل بیماری‌های واگیر و عفونی، بار بیماری‌های غیر واگیر افزایش یافته است.

شمس اردکانی همچنین «رعایت اصول تغذیه بر مبنای طب سنتی» را مهمترین اصلی دانست که رعایت آن منجر به حفظ سلامتی می‌شود.

دیگر خبرها

  • رئیس سازمان اوقاف: فناوری منزلت می‌آورد
  • آغاز مذاکرات صادرات دانش قطعه‌سازی به چهار کشور
  • ایران رتبه چهارم علم گیاهان دارویی و طب سنتی دنیا
  • ایران در رتبه چهارم تولید علم دنیا در حوزه گیاهان دارویی
  • رتبه چهارم ایران در تولید علم دنیا در حوزه گیاهان دارویی
  • تولید زیردریایی هدایت‌پذیر از راه دور توسط دانش‌بنیان‌ها
  • تولید داروی بیماران اس ام ای در یک شرکت دانش‌بنیان
  • دستگاه آمارگیری کشتار طیور در گناباد تولید شد
  • اجرای قانون جهش تولید دانش بنیان حرکت بزرگ اقتصادی را رقم می زند
  • باتری‌های لیتیومی از پسماندهای خطرناک شیمیایی فلز لیتیوم تولید شد